CONSTRUCCIONS D'ESCOLES

LES CONSTRUCCIONS
La República va heretar una immensa mancança d’escoles i mestres que venia arrossegant des de més de cent anys enrere. I per acabar amb la precarietat de les escoles, poder proporcionar una educació digna per a tothom, es va fer evident la necessitat de construir llocs ben adaptats per l’ensenyança.
 Per dur a terme el projecte de l’escola única al complet i poder escolaritzar al major nombre de nens possible, la República necessitava construir noves escoles i remodelar i adaptar les que ja havien. A Espanya abans de la República hi havia 35.716 escoles nacionals, una xifra que resultava insuficient i que demanava la creació de 27.171 més, per poder escolaritzar al milió de nens que estava fora del sistema educatiu. També hem de tenir en compte que la república va atorgar el dret de la dona a estudiar, així que més de la meitat d’aquesta xifra eren nenes, que fins aquest moment no havien tingut la oportunitat d’anar a escola. Aquest pla es va decidir durant el primer bienni, l’anomenat reformista, també es va insistir en la contractació  d’uns 7.000 mestres.

El projecte de creació d’escoles incloïa la instauració d’escoles de bressol, algunes de les quals es van construir a les mateixes feines de les mares per tal que poguessin treballar mentre els seus fills eren ben atesos; també s’hi va construir un nombre molt gran d’escoles de primera ensenyança, ja que aquesta havia sigut considerada imprescindible per la formació educativa dels nens perquè és el moment on aprenen a desenvolupar la seva personalitat lligada amb el coneixement adquirits; les escoles de segona ensenyança també van ser considerades molt necessàries per l’adaptació dels adolescents a la realitat; i un gran nombre d’universitats que proporcionava als estudiants de classes més baixes l’oportunitat de fer una un grau superior als qui antigament només podien accedir la gent més benestant.  Tot i que aquest projecte va ser difícil, tenint en compte la curta duració de la Segona República, si que van poder aconseguir molts dels seus objectius.
La reforma educativa no es basava només en el nombre de noves escoles que s’havien de construir sinó també en  buscar llocs acceptables com locals donats per l’ajuntament i  garantir les eines necessàries per fer-los aptes alhora d’impartir les classes. Tot i així la situació era tant desesperançadora que fins i tot s’hi van donar casos on es van adaptar sales d’autòpsia dels cementiris per donar classes, fet que ens pot resultar indigne i vergonyós però que demostra com el govern república va prioritzar l’educació, entenent aquesta com una eina necessària per futur dels individus i de les societats.

Per altra banda, alhora de construir les noves escoles s’hi invertir molts diners en les construccions d’aules que garantissin una il·luminació natural homogènia, zones d’estudi i d’esbarjo, més biblioteques, llocs on poder practicar esport, laboratoris... No va ser només un projecte basat en l’educació sinó també en proporcionar llocs dignes i adaptats a les modernitzacions de l’època volent crear un àmbit còmode pels estudis i treball on els nens es sentissin a gust.                                                                  

                                                                                        
L’INSTITUT-ESCOLA

L’institut escola era una institució creada al 1918 que pretenia elevar el nivell cultural d’Espanya i educar als ciutadans per tal que es desenvolupessin fàcilment durant la vida, també va ser un centre interclassista on assistien tant fills d’intel·lectuals com fills del proletariat i de les classes menys benestants. Aquesta institució es a acabar de consolidar amb l’arribada de la República. 

El primer Institut-escola va ser construït a Madrid però poc temps després s’hi van construir altres a Barcelona, Sevilla i València. El mètode d’ensenyança que impartien excloïa els llibres de text i es mostrava defensor de l’educació més interactiva com ara excursions a museus, treballs manuals, l’aprenentatge de llengües estrangeres i s’utilitzaven llibres de lectura i de consulta.

Els alumnes enquadernaven els seus propis llibres amb els apunts presos durant les classes i incloïen els seus dibuixos i esquemes com si es tractes d’una enciclopèdia. Era una nova manera que ajudava als nens a organitzar el seu propi treball al seu propi ritme.
Anaven a classe de dilluns a dissabte per aprendre a ser creatius, productius i independents.

Les classes no superaven els 30 alumnes fet que propiciava l’aprenentatge de forma amena i pràctica. També desenvolupaven les assignatures d’art com la pintura, la dansa, la poesia... I aprenien molt de la natura ja que feien excursions i s’hi dedicaven a analitzar fulles, insectes cosa que propiciava un contacte directe amb la natura. També, un cop per setmana visitaven algun museu o fàbrica i així mantenien un contacte directe amb la cultura i la producció de l’època.




DEFICIT DE PLAZAS ESCOLARES

El franquismo, la escuela y el maestro (1936-1975)
Historia de la educación: Revista interuniversitaria, ISSN 0212-0267, Nº 8, 1989, págs. 167-180

No hay comentarios:

Publicar un comentario